top of page

Клубом адвокатів ініційовано долучення свого представника до розробки професійних стандартів

Перед розробниками проєктів професійних стандартів «Адвокат», «Прокурор», «Суддя», «Юридичний радник» ініційовано питання про долучення представника Клубу адвокатів до складу робочих груп з розроблення таких проєктів


З публічно оприлюднених відомостей про заявки на розроблення професійних стандартів, розміщених на офіційному вебсайті Національного агентства кваліфікацій (скорочено – НАК) на сторінці: https://data.nqa.gov.ua/zaavki-profstandarts/, вбачається, що:

- Закладом вищої освіти «Львівський університет бізнесу та права» подано заявку на розроблення професійного стандарту «Адвокат», яку зареєстровано НАК 27.06.2023 із орієнтовним строком його розроблення: 15.06.2024;

- Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація правників України» подано:

заявку на розроблення професійного стандарту «Суддя», яку зареєстровано НАК 17.07.2023 із орієнтовним строком його розроблення: 30.06.2024;

заявку на розроблення професійного стандарту «Прокурор», яку зареєстровано НАК 17.07.2023 із орієнтовним строком його розроблення: 30.06.2024;

заявку на розроблення професійного стандарту «Юридичний радник», яку зареєстровано НАК 17.07.2023 із орієнтовним строком його розроблення: 30.06.2024.

Клуб адвокатів, будучи зацікавленим в участі у розробці вказаних професійних стандартів у складі робочих груп, створених (які мають бути створені) для цього їх розробниками звернувся до керівників Закладу вищої освіти «Львівський університет бізнесу та права» та Всеукраїнської громадської організації «Асоціація правників України» із проханням підтримати включення до робочої групи з розроблення проєктів професійних стандартів «Адвокат», «Прокурор», «Суддя», «Юридичний радник» створених (які мають бути створені) їх розробниками, свого представника – Президента Клуб адвокатів» Гордова М.М.

У багатьох колег можуть виникнути питання про те, що таке професійні стандарти і для чого вони потрібні? А тому спробуємо відповісти на них якомога докладніше.

Чи не основним наслідком свідомого обрання Україною євро-атлантичного напряму розвитку, який сильно інтенсифікувався протягом останніх десяти років і особливо сьогодні, є адаптація українського законодавства до найкращих західних стандартів в усіх сферах життя українців. Не є виключенням з цього правила і сфера права.

Впровадження західних стандартів у наведених сферах призвело до поступового становлення в Україні, так званої, національної системи кваліфікацій, що базується на Національній рамці кваліфікацій, затвердженій постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1341 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25.06.2020 № 519), адаптованій до Європейської рамки кваліфікацій.

Невід’ємною складовою частиною національної системи кваліфікацій є професійні стандарти, розроблені та затверджені в установленому порядку з урахуванням рівнів Національної рамки кваліфікацій.

Відповідно до ч.ч. 1-3, 5, 7 ст. 4-2 Кодексу законів про працю України професійний стандарт – це затверджені в установленому порядку вимоги до компетентностей працівників, що слугують основою для формування професійних кваліфікацій.

Професійні стандарти можуть розроблятися роботодавцями, їх організаціями та об’єднаннями, органами державної влади, науковими установами, галузевими радами, громадськими об’єднаннями, іншими заінтересованими суб’єктами.

Професійні стандарти затверджуються їх розробниками.

Порядок розроблення, введення в дію та перегляду професійних стандартів затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням Національного агентства кваліфікацій.

Вимоги до компетентностей, обов’язків та кваліфікацій працівників визначаються професійними стандартами. За відсутності професійних стандартів такі вимоги можуть визначатися кваліфікаційними характеристиками.

Отже, система професійних стандартів, яка зараз активно формується НАК, має остаточно замінити застарілу рудиментарну пострадянську систему кваліфікаційних характеристик професій працівників.

Також вказана система має встановити єдиний підхід до впровадження вимог до усіх професійних кваліфікацій незалежно від назви професії (виду робіт).

За національною системою кваліфікацій майбутнє України!

bottom of page