top of page

Національним агентством кваліфікацій зареєстровано заявки на розроблення проєктів професійних станда

Система судоустрою України та здійснюване судами правосуддя наразі не користується достатнім рівнем довіри як з боку суспільства, так і з боку бізнесу. Не сприяють рівню довіри до них ні корупційні скандали навколо окремих представників судової влади, ні дії майже кожної новообраної (новопризначеної) законодавчої (виконавчої) влади реформувати відповідну сферу у той чи інший спосіб.

Серед несприятливих наслідків такого стану справ із українськими правосуддям не на останню увагу заслуговує проблема розгляду судами справ (проваджень) поза розумними строками.

Зрозуміло, що вирішувати цю та інші проблеми системи судоустрою України та правосуддя слід комплексно. Між тим, вагомим внеском у вирішення спорів і конфліктів у розумні строки можуть слугувати так звані методи (процедури) альтернативного їх вирішення (англ. Alternative Dispute Resolution, ADR).

Маючи зацікавленість у розвитку методів ADR, розуміючи не лише їх актуальність, а й нагальну необхідність для України, Клубом адвокатів ініційовано розроблення двох проєктів професійних стандартів, а саме:

- професійного стандарту «Медіатор»;

- професійного стандарту «Третейський суддя».

Заявки на розроблення вказаних проєктів професійних стандартів зареєстровано Національним агентством кваліфікацій 28.07.2023, відомості про що оприлюднено на офіційному вебсайті останнього за посиланням: https://data.nqa.gov.ua/zaavki-profstandarts/.

Крайнім терміном розроблення проєктів професійних стандартів «Медіатор» і «Третейський суддя» визначено 28.01.2025.

Наразі триває робота по формуванню складу робочих груп з розроблення професійних стандартів «Медіатор» і «Третейський суддя».

Усіх колег та/або фахівців у відповідних сферах, зацікавлених у розвитку методів ADR в України, Клуб адвокатів запрошує долучитись до розроблення вказаних документів. У разі виникнення питань з цього приводу просимо звертатись за ном. тел. +38 063 073 75 21.

bottom of page